Pelottava otus huuhtoutui rannalle – harvinainen kala on peräisin meren syövereistä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Rannoille huuhtoutuu merestä toisinaan erikoisenkin näköisiä otuksia. Nyt hämmästystä on herättänyt Kaliforniassa sijaitsevalle uimarannalle ilmestynyt kala, jollaisia tavataan yleensä vain merten pimeimmissä ja syvimmissä kolkissa.

Kala ilmestyi rantahietikolle Kalifornian Crystal Coven luonnonpuiston alueella. Se on sittemmin tunnistettu pallokrotiksi, tarkalleen ottaen himantolophus sagamius -lajin edustajaksi. Kauttaaltaan mustan pallokrotin hampaita on kuvailtu teräviksi kuin lasinsirpaleita, ja kala kykenee nielaisemaan sisuksiinsa jopa itsensä kokoisen saaliin.

Pallokrotin päässä on uloke, jonka lonkeromaisten pimeässä hohtavien kärkien avulla se houkuttelee pahaa-aavistamattomia saaliseläimiä luokseen. Jopa 60 sentin pituisiksi kasvavien pallokrotien näkeminen on Crystal Coven luonnonpuiston mukaan erittäin harvinaista. Kalat nimittäin elävät noin 250 – 4 000 metrin syvyyksissä.