Tanjalle ei ole löytynyt sopivaa kantasolua koko maailmasta – oletko sinä hänen henkensä pelastaja?

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun oragnisoima kantasolurekisteri tarvitsee vuosittain 5.000–10.000 uutta jäsentä voidakseen auttaa kantasolusiirtoa tarvitsevia potilaita tehokkaasti. Kantasolusiirteellä pyritään korvaamaan syöpäpotilaan pahanlaatuiset solut terveillä kantasoluilla.

Usein kantasolusiirto on potilaan viimeinen toivo parantua sen jälkeen, kun kaikki muut keinot on käytetty. Vantaalla asuva Tanja Häkkinen sairastui kaksi vuotta sitten. Vuotta myöhemmin hänellä diagnosoitiin myelofibroosi.

– Kehoni ei tuota punasoluja enkä selviä hengissä ilman kantasolusiirtoa, Häkkinen kertoo.

Hän tarvitsee kantasoluluovuttajan apua elääkseni. Tanjalle ei ole löytynyt sopivaa luovuttajaa edes maailmanlaajuisesta rekisteristä, mutta ehkä yksi tämän artikkelin lukijoista on hänelle se ainoa oikea, sopiva geneettinen kaksonen.

Kantasolurekisteriin voi liittyä perusterve 18–35-vuotias henkilö. Liittyminen on helppoa ja muutama prosentti rekisterin jäsenistä pääsee luovuttamaan kantasoluja.