Suomessa kesäkuussa osittainen auringonpimennys

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa päästään kesäkuussa jälleen todistamaan osittaista auringonpimennystä. Osittainen pimennys näkyy taivaalla 10. kesäkuuta, ainakin mikäli säät sen vain sallivat.

Pimennys tapahtuu puolenpäivän jälkeen auringon ollessa erittäin korkealla. Tämän vuoksi pimennyksen pitäisi olla helppoa havaita lähes mistä tahansa pilvettömältä taivaalta. URSAn mukaan pimennys on suurimmillaan pohjoisessa Suomessa, jossa Auringosta peittyy kuun taakse noin 60 prosenttia, ja pienimmillään puolestaan etelärannikolla.

Auringonpimennystä ei tule missään nimessä katsoa paljain silmin tai esimerkiksi kiikarin, kameran tai kaukoputken läpi ilman asianmukaista suodatinta. Myöskään esimerkiksi tavanomaiset aurinkolasit eivät sovellu auringonpimennyksen katseluun, vaan siihen tarvitaan erityiset pimennyslasit. Seuraava osittainen auringonpimennys näkyy Suomessa lokakuussa 2022 ja seuraava täydellinen auringonpimennys vasta vuonna 2126.