Peltikolarit yleisiä parkkipaikoilla – katso missä kunnissa rytisee useimmin

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Onnettomuustietoinstituutin (OTI) mukaan eniten liikennevahinkoja sattui vuonna 2019 Helsingin pysäköintialueilla. Vakuutusyhtiöt maksoivat lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvauksia kaikkiaan 44.746:sta pysäköintialueella sattuneesta vahingosta, joista kymmenesosa tapahtui Helsingin pysäköintialueilla.

Pääkaupunkiseudulla myös Espoossa ja Vantaalla vahinkomäärä nousi vuonna 2019 yli kahden tuhannen. Muiden maakuntien keskuskaupungeista kolhualtteinta seutua oli Oulu 1.910 liikennevahingolla. Pysäköintialueen kolareissa tapahtuu harvoin henkilövahinkoja. Katso tästä alta keinoja, joilla voit ehkäistä kolhuja pysäköintialueilla.

– Vältä peruuttamista, jos mahdollista. OTIn tilastojen mukaan noin puolet pysäköintialueiden liikennevahingoista sattuu peruuttaessa.

– Muista väistämissäännöt. Parkkiruudusta liikkeelle lähtevällä tai pysäköintialueelta muun liikenteen sekaan liittyvällä on väistämisvelvollisuus. Parkkialueen ajoväylillä oikealta tuleva ajaa perussäännön mukaan ensin, ellei väistämisvelvollisuutta ole ohjattu toisin liikennemerkeillä.

– Katso rauhassa ympärille. Lähtiessä liikennetilanteen kehittymistä voi ennakoida jo autolle saapuessa. Onko muita lähdössä liikkeelle tai tulossa parkkialueelle?

– Pysäköi auto loitommas. Muutamia kymmeniä metrejä enemmän kävelemällä voit säästää vaikeaan pysäköintiin kuluvan ajan.

– Säädä auton peilit ja hyödynnä turvateknologiaa. Onhan auton tausta- ja sivupeilit säädetty juuri kuljettajalle sopiviksi? Auton turvateknologiaan, kuten peruutuskameraan tai pysäköintitutkaan, on hyvä tutustua ennalta, jotta sitä osaa hyödyntää tarpeen tullen.

– Pyydä rohkeasti apua. Jos et kuljettajan paikalta näe muuta liikennettä esimerkiksi kulman tai pylvään takia, ei ole väärin pyytää apua. Toinen henkilö voi puheen ja käsimerkkien avulla auttaa pois kiperästä tilanteesta.

LähiTapiola