Punkkien levittämälle borrelioosille kehitellään rokotetta – voi ilmestyä jo lähivuosina

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Puutiaisten eli punkkien Suomessa levittämään borrelioosiin ei ole toistaiseksi rokotetta. Lähivuosina asiaan saattaa kuitenkin tulla muutos. Ranskalainen lääkeyhtiö Valvena on jo vuosien ajan kehitellyt borrelioosirokotetta.

Valvenan rokotetta on kehitetty kahdeksan vuoden ajan, ja viime vuonan yhtiö teki yhteistyösopimuksen lääkeyhtiö Pfizerin kanssa. Rokotteen pohjana toimii amerikkalainen borrelioosirokote LYMErix, joka toimii vain taudin sikäläiseen muotoon. Valvenan tavoitteena on kehitellä 95-99 prosenttia kaikista borrelioositartunnoista aiheuttaviin alalajeihin tehoava rokote.

YLEn mukaan Ruotsin Karlskronassa on alkamassa rokotetutkimus, jossa kartoitetaan borrelioosin riskialueita Euroopassa. Tutkimukseen valittujen Karlskronan Jämjön ja Rödebyn taajamien asukkaista vähintään prosentti sairastuu borrelioosi-infektioihin. Alustavaa tutkimusta suoritetaan myös Saksassa, Puolassa, Slovakiassa, Sloveniassa ja Tsekissä.

Ensi vuonna Valveran ja Pfizerin tavoitteena on aloittaa rokotetutkimuksen testivaihe. Suomessa borrelioosiin sairastuu vuosittain tuhansia ihmisiä. Punkit levittävät myös puutiaisaivokuumetta, mutta kyseiseen tautiin on jo olemassa rokote.