Partioaitta poistaa Thermacellit myynnistä – pelätään tappavan mehiläisiä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suosittuja Thermacell-laitteita käytetään runsaasti esimerkiksi kesämökeillä hyttysten torjuntaan. Laitteen käyttö on kuitenkin herättänyt viime viikkoina keskustelua. Sen nimittäin pelätään vaikuttavan haitallisella tavalla hyttysten lisäksi muuhunkin luontoon.

Ulkoilu- ja retkeilyvarusteisiin erikostunut Partioaitta on ilmoittanut vetävänsä Thermacell-hyttystorjuntalaitteet pois myynnistä valikoimistaan. Yhtiön valikoimapäällikkö Markis Mäkinen kertoo Ylelle kyseessä olevan varotoimenpide. Laitteen ympäristövaikutuksista on tehty selvityspyyntö maahantuojalle.

Sosiaalisessa mediassa on spekuloitu Thermacellin laajemmista vaikutuksista ympäristölle. Thermacellissa käytetyn pralletriini-hyönteismyrkyn on pelätty tappavan hyönteisten lisäksi muun muassa kasvien pölytyksen kannalta tärkeitä mehiläisiä. Metsähallitus on varoittanut internetissä, ettei höyrystettäviä hyönteismyrkkyjä tulisi käyttää pienvesien, pölyttäjähyönteisten pesien ja kukkivien kasvien läheisyydessä.

Thermacellin maahantuoja Proviter oy on kertonut laitteen saaneen Turvallisuus- ja kemikaaliviraston hyväksynnän. Partioaitta saattaa ottaa tuotteen takaisin myyntiin, mikäli pelot sen ympäristöhaitoista osoittautuvat perusteettomiksi.