Suomalaisilta huijattu miljoonia euroja – varo pankkien palveluita muistutavia valesivustoja

Digi Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Internetissä tapahtuvat huijaukset ovat nykyään valitettavan yleinen maailmanlaajuinen ilmiö. Poliisin mukaan suomalaisilta on huijausten avulla viety jopa miljoonia euroja. Huijauksissa käytettäviä valesivustoja voi olla haastavaa erottaa aidoista pankkien palveluista.

Viranomaisille on poliisin tiedotteen mukaan pelkästään tänä vuonna tehty yli 360 rikosilmoitusta pankkien nimissä tehdyistä petoksista. Jopa puolet niistä on tapahtunut viimeisten kolmen viikon aikana. Rikosvahinko tänä vuonna kirjatuissa tapauksissa on ollut lähes viisi miljoonaa euroa.

Monissa tapauksissa huijaussivustoille päädytään pankin nimissä saapuneen teksti- tai sähköpostiviestin kautta tai hakukoneen hakutuloksista. Linkit johtavat hämäävästi pankkien omia sivustoja muistuttaville sivustoille, joissa verkkopankkien tunnuksia yritetään kalastella huijaamalla ihmiset kirjautumaan niillä sisään. Rikoskomisario Petteri Laitilan mukaan petosten uhreiksi joutuvat niiden kehittyessä yhä useammin kaikenikäiset eivätkä vain ikäihmiset.

Verkkopankkiin pitäisi aina kirjautua vain virallisella mobiilisovelluksella tai kirjoittamalla pankin verkkosivun osoitteen itse selaimen osoiteriville. Pankin verkkosivut voi myös esimerkiksi tallentaa selaimen kirjanmerkkeihin tai suosikkeihin. Huijauksen uhriksi joutumista epäilevien tulisi ensin ottaa välittömästä yhteys pankkiin ja vasta sen jälkeen tehdä rikosilmoitus.

Pankkien nimissä tehdyt petokset ovat osa laajempaa ilmiötä. Erilaisiin internet- ja somepetoksiin liittyen on tehty tänä vuonna jo yhteensä yli 900 rikosilmoitusta. Nettipetosten tekotavat kehittyvät jatkuvasti, ja pankkien lisäksi niitä tehdään esimerkiksi eri yritysten nimissä.