Tiesitkö? Polttoainetoiminen lisälämmitin voi viilentää auton sisäilmaa

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vaikka uudemmat autot eivät muutu yhtä helposti helteillä tulikuumiksi pätseiksi kuin vielä ennen vanhaan, voi ajoneuvon sisällä olla kesäkeleillä tukalat oltavat. Auto voi olla kuitenkin mahdollista saada viileämmäksi ernäisten neuvojen avulla.

Moni autolija ei välttämättä tiedä, että monet polttoainetoimiset lisälämmittimet voi kytkeä toimimaan myös tuulettimena. Useiden lisälämmittimien asetuksista löytyy toiminto, jonka ansiosta laite puhaltaa ulkoilmaa auton sisälle. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen mukaan tämä helpottaa ilmastonnin töitä.

Ilmastointilaitteen ollessa kytkettynä päälle ikkunoita ei kannata avata. Sen sijaan kaikki kojelaudan ilmansuuttimet kannattaa avata. Niitä ei kuitenkaan pitäisi suunnata puhaltamaan suoraan ihmisiä kohti.

Autoliitto on myös neuvonut pysäköimään auton varjoiseen paikkaan vaikka ilmastointi pelaisikin. Matkustaminen on nimittäin miellyttävämpää heti alkumetreistä saakka, mikäli ohjauspyörä ja istuimet eivät ole tulikuumia. Mukavuutta lisää myös kuuman auton tuulettaminen ennen matkan aloittamista.

Helteillä pysäköityyn autoon ei kannata jättää mitään helposti kuumuudessa vaurioittuvaa. Kojelaudalle jätetyt silmä- tai aurinkolasit voivat aiheuttaa tulipaloriskin, ja kuumuus voi myös vahingoittaa elektronisia laitteita. Sanomattakin on selvää, ettei lapsia tai eläimiä tulisi jättää hetkeksikään autoon kuumilla ilmoilla.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.