Talouselämä: Professori varoittaa etätyön ja lomapaikan yhdistämisestä

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Moni etätöitä tekevä on kuluneen vuoden aikana työskennellyt oman kodin ohella esimerkiksi kesämökiltä käsin. Vaikka lomakodista käsin työskentely voi vaikuttaa mielekkäältä, voi samassa ympäristössä työskentely ja lomailu aiheuttaa myös ongelmia.

Suomen Aivot ry:n puheenjohtaja ja neurologian professori Risto O. Roineen mukaan etätyöskentelystä mökillä voi aiheutua haittaa lomailun kannalta. Aivoilla voi nimittäin olla vaikeuksia mukautua lomatilaan, mikäli lomaa vietetään paikassa jossa on aikaisemmin tehty töitä. Eduksi olisi nimenomaan loman viettäminen työarjesta poikkeavassa ympäristössä.

Roine kertoo Talouselämä-lehdelle aivojen palkitsemisjärjestelmän tarvitsevan lomalla sekä lepoa että aktviteettiä, ja positiivisia kokemuksia on mahdollista saada esimerkiksi luonnosta, liikunnasta sekä kulttuuriharrastuksista. Virikkeiden olisi hyvä olla erilaisia kuin työelämässä. Kesäloman pitisi Roineen mukaan kestää vähintään muutama viikko, jotta aivoilla olisi mahdollista palautua työkiireistä stressittömään tilaan.