Pienpanimoilla erikoinen ongelma – tölkit uhkaavat loppua

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Panimoteollisuutta uhkaa tölkkipula, joka on ainakin osittain koronan syytä. Juomien pakkausmateriaalista on ollut pulaa niin Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin. Asiasta on uutisoinut muun muassa Kauppalehti.

– Tammikuussa alkoi selkeästi nähdä, että tilanne näyttää aika hankalalta kesän osalta. Olemme priorisoineet tekemistämme. Valitettavasti niukkuuttakin on jouduttu jakamaan, Hartwallin ostopäällikkö Asko Sipola kertoo.

Tölkkipulan vaikutukset saattavat näkyä vakavimmin pienpanimoiden kohdalla pakkausvalmistajien suosiessa suurempia yrityksiä. Pienpanimoliiton varapuheenjohtaja Jussi Tamminen kertoo tiettyjen pakkausmateriaalien olevan haastavaa ja toimitusaikojen olevan pitkiä. Myöskään pakkausten vaihtaminen tölkeistä pulloihin ei onnistu helposti, sillä pakkaustietojen muuttaminen kesken sesongin on haastavaa.

Tölkkipulan taustalla ovat erityisesti koronakriisin aikana muuttuneet kulutustottumukset, sillä tölkkien kaltaisia kotipaukkauksia ostetaan entistä enemmän. Valmistajat eivät ole enää kyenneet pysymään kysynnän perässä. Suomalaisen Canpack Finlandin toimitusjohtaja Kaapo Lieden mukaan painetta syntyy alalle lähivuosina yleisen inflaation ja materiaalihintojen vuoksi.