IL: Imumadot vaanivat uimareita vedessä – näin helpotat oireita

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Hyttysten ja paarmojen lisäksi kesän viettäjiä piinaa myös toisenlainen ötökkä. Vesistöissä elää diplostomum-imumatoja, jotka aiheuttavat järvisyyhynä tunnettua kutisevaa ja punaisina näppylöinä ilmenevää vaivaa.

Imumadot ovat loisia, joiden isäntinä toimivat tyypillisesti linnut. Toisinaan toukat saattavat kuitenkin erehtyä luulemaan ihmisiä sopiviksi isänniksi. Imumadot kuolevat nopeasti ihmisten sisällä, mutta ihon pintakerroksen läpi tunkeutuva toukka voi aiheuttaa kutisevia näppylöitä.

Erikoislääkäri Toni Vänni kertoo järvisyyhyn olevan yleensä vaaraton vaiva, jonka oireet helpottavat muutaman vuorokauden tai muutaman viikon jälkeen. Toisaalta järvisyyhy voi joskus aiheuttaa anafylaktisen reaktion, jossa oireet ovat voimakkaampia.

Vännin mukaan järvisyyhyä voi ehkäistä suihkuttamalla iholle uimisen jälkeen puhdasta vettä ja ja kuivata iho pyyhkeellä hangaten. Jo syntynyttä allergista reaktiota voi hoitaa hydrokortisonivoiteella tai suun kautta otettavalla antihistamiinilla. Mikäli oireet ovat voimakkaita, on syytä hakeutua lääkärille.