SVT: Ruotsissa ammuttiin kahdeksan kertaa kolmessa päivässä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suomessa oli vakava jengitappelu turkulaisessa yökerhossa viime viikonloppuna. Kyse on suhteellisen harvinaisesta, mutta todennäköisesti yleistymässä olevasta tilanteesta kotimaassamme. Ruotsissa jengitappelut ovat jo niin yleisiä, että siellä on ammuttu kolmen päivän aikana yhteensä kahdeksan kertaa.

Yksi ampumistapauksista tapahtui Göteborgissa, jossa kaksi naamioitunutta miestä astui kampaamoon ja ampuivat miesasiakkaan kuoliaaksi teloitustyyliin. Paikalla oli useita sivullisia. Tämän lisäksi Ruotsissa on raportoitu seitsemän muuta ampumista perjantain jälkeen.

Kolme ampumista on tapahtunut Malmössä. Malmön yliopiston apulaisprofessori kriminologi Manne Gerell ei kuitenkaan pidä erityisen outona sitä, että useita ampumisia tapahtuu lyhyessä ajassa. Hänen mukaansa kyse on jengirikollisuudesta, joissa kostetaan aiempia ampumisia nopealla aikataululla. Hän kehuu, että ampumiset ovat kuitenkin vähentyneet nopeasti edistyksellisten turvallisuuskampanjoiden avulla.

– Tilastojen luvut menevät ylös ja alas, Manne Gerell myöntää SVT Nyheterille.