Majoitus- ja ravintola-ala kantelee KymSotesta – päästi koronapositiiviset rajan yli

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa on alkanut koronakriisin neljäs aalto, ja merkittävää roolia sen alkamisessa näytteli Pietarista Suomeen rajan yli päästetyt sadat koronapositiiviset. Majoitus- ja ravintola-alan järjestö MaRa on tekemässä kantelun futisturistit rajan yli ilman testejä päästäneestä Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymästä.

Syynä kanteluun on KymSoten riittämättömät koronatoimet Vaalimaan raja-asemalla. Tuolloin alimitoitetun resurssoinnin takia 800 EM-kisoissa käynyttä matkustajaa päästettiin vapaasti Suomeen.

– KymSote on perustellut terveystarkastusten epäonnistumista riittämättömillä tiedoilla matkustajien määrästä. Tosiasiassa KymSoten ja muiden viranomaisten tiedossa oli, että kisoista palaaminen painottuu tiistaipäivään ja -iltaan 22.6. Siitä huolimatta ruuhka-aikana paikalla oli selvästi riittämätön määrä henkilökuntaa, MaRa kertoo.

– KymSoten laiminlyöntien seurauksena oli ylilääkärin myöhemmin kuvailema juhannuspommi, joka käänsi tartunnat kasvuun ja toi deltavariantin Suomeen. Tämän takia Uudenmaan maakunnan ravintola- ja kokoontumisrajoitukset jäivät kireiksi ja osassa Varsinais-Suomen ja Päijät-Hämeen kuntia tapahtuma-alan rajoituksia kiristettiin, kantelua perustellaan.

Parhaillaan hallitus on mahdollisesti kiristämässä myös muiden maakuntien ravintola- ja kokoontumisrajoituksia, mistä aiheutuvat myynnin menetykset ovat useita kymmeniä miljoonia euroja yksin Uudellamaalla.