Pidä palovaroitin ajan tasalla – vanhaan hälyttimeen ei voi luottaa

Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Palovaroitin on halpa henkivakuutus, kunhan se vain toimii. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on varoittanut vanhoista palovaroittimesta, joiden äänenvoimakkuuden teho voi heiketä ajan mittaan.

Tukesin mukaan palovaroitinten äänenvoimakkuusmittauksissa osan palovaroittimista huomattiin rikkoontuneen niin, ettei niistä lähtenyt ääntä lainkaan. Muutaman palovaroittimen äänenvoimakkuus oli heikentynyt selkeästi. Tutukimusten mukaan suurin osa aikuisista herää vähintään 75 desibelin ääneen, jota hankkeessa havaitut matalimmat desibeliarvot eivät ylittäneet.

Tukesin ylitarkastaja Karoliina Meurmanin mukaan palovaroitin tulee vaihtaa uuteen 5-10 vuoden välein. Valmistajan suosittelema uusimisajankohta ilmenee yleensä palovaroittimen pohjasta. Varoittimen toimivuus kannattaa myös testata kerran kuukaudessa.

Tukesin testaamaat uudet palovaroitinmallit olivat sekä vähintään 85 desibelin äänenvoimakkuudeltaan että savuherkkyydeltään standardin mukaisia. Kuudesta testatusta varoittimesta viisi oli paristokäyttöisiä ja yksi sähköverkkoon kytkettävä. Yksi malleista oli varustettu sisäänrakennetulla paristolla, joka kestää koko sen käyttöiän ajan.