Suomesta löytyi 13 uutta sienilajia – mukana superharvinaisuus

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijaryhmä on kertonut löytäneensä Suomesta 13 uutta sienilajia. Lajit edustavat sieniluokittelussa kuolleella puuaineksella kasvavia kääväkkäisiä. Ne löydettiin eri puolilta Suomea lajistoselvitysten yhteydessä.

Löydetyillä lajeilla ei ole vielä suomenkielisiä nimiä. Ne edustavat suvuiltaan muun muassa nyhäkkää, murukkaa, kurokkaa, piiloista, kahvikkaa ja liivakkaa. Ennestään muualta Euroopasta löytyneiden lajien kerrotaan kuuluvan Suomen luontaiseen lajistoon.

– Nämä löydöt osoittavat, että Suomen luonnon monimuotoisuus on vielä puutteellisesti tunnettu. Sienitutkimukseen panostaminen antaisi paljon lisää tietoa lajien esiintymisestä. Lisäksi havainnot vahvistavat tietoa, että kaikenlaisen lahopuun säästäminen on luonnon monimuotoisuuden suojelun kannalta tärkeää, julkaisutyötä koordinoinut maatalous- ja metsätieteiden tohtori Panu Kunttu kertoo tiedotteessa.

Tutkimuksissa Oulusta löydettiin myös loukkokääpää, josta on tehty koko maailmassa vain yksi aikaisempi havainto. Sekin tehtiin Suomessa. Havainnot raportoitiin kansainvälisessä Plant and Fungal Systematics -tiedejulkaisussa.