Ihmiset järkyttyivät: Joulukalenterit ilmestyivät kauppoihin jo syyskuussa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Joulukalenterivalikoima on nykyään valtava. Markkinoilla on perinteisten paperikalentereiden lisäksi suklaakalentereita, lelukalentereita, viskikalentereita ja jopa kosmetiikkakalentereita. Tarkkasilmäisimmät ovat huomanneet, että joissakin kaupoissa on esillä jo joulukalentereita, vaikka on vasta syyskuu.

Kalenterit olivat aiemmin adventtikalentereita, joiden luukkuja avaamalla pääsi jännittämään joulun saapumista. Ensimmäiset suklaakalenterit tulivat Saksassa markkinoille vuonna 1958. Joulukalenteriperinne on myös kotoisin Saksasta.

Sen toivat Suomeen partiolaiset, kun he alkoivat myydä perinteistä adventtikalenteriaan varojen keräämiseksi. Ensimmäisinä vuosina ihmiset eivät ymmärtäneet kalenterin ideaa, nyt joissakin perheissä saattaa olla useampi kalenteri. Jouluun on noin kolme kuukautta aikaa.