Arkeologinen kohde turmeltiin Lapissa: ”Tämä on aivan liian yleistä”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Itä-Lapin Savukoskella löydetyn merkittävän arkeologisen kohteen on kerrottu kärsineen peruuttamattomista vahingoista. Tiedekeskus ja museo Arktikumin mukaan harrastelija-arkeologit menettelivät väärin Savukoskella tehdyn löydön tapauksessa.

Metallinpaljastimien kanssa liikkeellä ollut ryhmä nosti maasta muun muassa rautaisen padan sangan, pronssisen hevosriipuksen, raitaisen veitse ja nuolenkärjen. Elokuussa paikalle saapui Lapin maakuntaviraston arkeologi, joka löysi hiekan seasta pronssisen linturiipuksen ja lasihelmen puolikkaan.

Paikalle myöhemmin saapuneelle Museoviraston kuvausryhmälle ilmeni, että harrastelijaryhmän suorittama esineiden nosto oli aiheuttanut kohteelle korvaamatonta vahinkoa. Paikalta löytyneet punamultahaudat viittasivat kivikauteen, esinelöydöt puolestaan rautakauteen. Hautaesineistö oli harrastelijoiden vuoksi kokonaisuudessaan joko poissa tai häiriintyneessä kontekstissa.

– Teemme vielä analyysejä ja pyrimme rekonstruoimaan löytöyhteyksiä niin paljon kuin voimme. Onhan se todennäköistä, että haudat todella ovat rautakautisia punamultahautoja, mutta jos kokonaisuus olisi ollut koskematon, voisimme nyt kenties hyvillä mielin puhua jo sensaatiosta, arkeologi Esa Mikkola kuvailee tiedotteessa.

– Tämä on aivan liian yleistä. Ihmiset ”vähän innostuvat” ja sitten kaikki revitään ylös pysähtymättä hetkeksikään tuumaamaan miten asiassa oikeasti pitäisi toimia. Harvassa näyttävät olevan ne, jotka osoittavat tarvittavaa mielenmalttia. Se, että ei tarkoiteta pahaa, ei saa muodostua tekosyyksi sille, että muinaisesineet kaivetaan ylös ilman ajatuksen häivää, kertoo Lapin maakuntamuseon arkeologi Jari-Matti Kuusela.