Muistathan rekisteröidä lemmikin mikrosirun – moni eläin jää kadoksiin huolimattomuuden vuoksi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Monen lemmikkieläimen ihon alle asennetaan nykyään mikrosiru, joka helpottaa eläimen löytymistä katoamistilanteessa. Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy on kuitenkin tiedottanut huolestuttavasta ilmiöstä. Lemmikkien omistajia ei aina pystytä paikantamaan, vaikka eläimessä olisikin siru.

Lemmikin mikrosirujen tietoja ei aina löydetä Suomen eläintietokannasta. Siru on asennettu, mutta sen tietoja ei ole joko ymmärretty, osattu tai viitsitty viedä tietokantaan. Tiedot täytyisi myös pitää ajan tasalla esimerkiksi omistajuustietojen tai omistajan yhteystietojen muuttuessa.

– Mikrosirusta ei ole mitään hyötyä, jos eläimen tietoja ei ole missään rekisterissä. Jokaisessa mikrosirussa on uniikki numerosarja, joka saadaan selville mikrosirulukijalle. Itse sirussa ei ole muuta tietoa. Tunnistusmerkinnän yhteydessä olisikin aina painotettava, että omistajan on syytä rekisteröidä lemmikkinsä tiedot johonkin tunnettuun eläintietokantaan, Hesyn puheenjohtaja Nina Immonen kertoo.

Suomeen tuotavalla koiralla, kissalla tai fretillä tulee olla tunnistusmerkintä, mutta rekisteritiedot jäävät Hesyn mukaan päivittämättä valitettavan usein. Yhdistykselle on tuotu useita lemmikkejä, joiden mikrosirut ovat viitanneet ulkomaille eikä omistajaa ole löytynyt. Eläimet on luovutettu uusiin koteihin.

Kaikki koirat tulee vuodesta 2023 tunnistusmerkitä ja rekisteröidä. Hesyn mukaan velvoitteen tulisi koskea myös kissoja, jotka ovat selvästi yliedustettuja löytöeläinten talteenottopaikoissa.