Poliisi otti varkaat kiinni – kultainen vessanpönttö on kateissa edelleen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Varkaat tekivät suuren puhalluksen Iso-Britannian entisen pääministerin synnyinkotiin, eli Blenheimin palatsiin vuonna 2019. Heidän mukaansa päätyi noin 5,6 miljoonan euron arvoinen kultainen vessanpönttö. Täysin asiansa ajava ja viemäriin liitetty pönttö oli valmistettu 18 karaatin kullasta.

Ja se on kateissa edelleen. Poliisit ovat pidättäneet varkaudesta seitsemän miestä, mutta pönttöä ei ole löytynyt. Poliisit eivät voi kertoa pidätetyistä tai heidän kuulusteluistaan paljoakaan, mutta se on varmaa, että kultaista arvoesinettä ei ole saatu takaisin pidätyksistä huolimatta.

– Olisi hienoa, jos voisimme palauttaa pöntön, mutta henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että se ei enää ole samassa muodossa kuin varastettaessa, Thames Valleyn poliisi- ja rikoskomissaari Matthew Barber epäilee BBC:lle ja tarkoittaa, että kulta on todennäköisesti sulatettu.

America-niminen vessanpönttö oli osa italialaistaitelija Maurizio Cattelanin Victory is Not an Option -näyttelyä. Se oli kytketty palatsin viemäriverkostoon, ja niinpä pöntön varastaminen aiheutti rakennukselle mittavia vahinkoja. Blenheimin palatsissa vierailevat saivat tehdä tarpeensa kultaiseen wc-pönttöön ennen varkautta.