THL päivitti ohjeita: Vain nämä ihmisryhmät jatkossa koronatesteihin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt ohjeensa koronavirustestiin hakeutumisesta. Kaksi koronarokoteannosta saaneen ei yleensä tarvitse mennä testiin, vaikka oireita ilmenisi. Tässä on kuitenkin poikkeuksia. Myöskään alle 12-vuotiaan lapsen ei ole aina tarpeen käydä koronatestissä, jos hän sairastuu.

– Yleensä kaksi rokoteannosta saaneen ei tarvitse hakeutua koronatestiin tavanomaisien virusinfektion oireiden kuten päänsäryn, kuumeen tai nuhan vuoksi. Sen sijaan kouluun tai työpaikalle ei tulisi mennä lievästi sairastuessa. Jos oireet ovat vakavia, on aina oltava suoraan yhteydessä terveydenhuoltoon, THL:n ylilääkäri Otto Helve sanoo.

Rokotetut: Koronavirustestiä suositellaan rokotetuille, jos on koronavirusinfektion oireita ja– toisesta rokoteannoksesta on kulunut alle viikko tai– on altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle edeltävän kahden viikon aikana tai– asuu ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksikössä tai– työskentelee sosiaali- terveysalalla hoito- tai hoivatyössä tai– kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai– kuuluu ryhmään, jolle suositellaan kolmatta rokoteannosta, mutta ei ole vielä saanut sitä.

Rokottamattomat: Koronatestiin on hyvä mennä silloin kun on koronavirusinfektion oireita ja:– ei ole saanut yhtään koronarokoteannosta tai– on saanut vain yhden koronarokoteannoksen tai– on sairastanut koronavirustaudin yli 6 kuukautta sitten eikä ole saanut koronavirusrokotetta.

Lapsen ei kuitenkaan ole aina tarpeen käydä koronatestissä, kun hän sairastuu. Alle 12-vuotiaan lapsen lieviä virusinfektion oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireet ovat lieviä, jos lapsi on virkeä ja jaksaa leikkiä ja puuhailla, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Lapsen tulisi välttää perheen ulkopuolisia kontakteja, kunnes oireet ovat merkittävästi helpottaneet.

– Suosittelemme, että alle 12-vuotiaita testataan koronaviruksen varalta vain silloin, kun lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana. Oireinen lapsi tulisi testata myös silloin, jos perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen.