Muutoksia luomessa – milloin kannattaa hakeutua lääkäriin?

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Luomet voivat kertoa ihosyövästä ja tällöin on viipymättä mentävä ihotautilääkärille. Jos kyse on vakavasra muutoksesta on nopeus valttia. Ihomuutosten huonoja merkkejä ovat luomen laajeneminen, sen rajojen ja värin epämääräisyys, kutiseminen, kyhmymäisyys ja vuotaminen.

– Jos luomi alkaa muuttaa muotoaan, iholle ilmestyy uusi, aiemmista poikkeava luomi tai rikkoontunut iho ei parane, kannattaa tilanne käydä näyttämässä ihotautilääkärille, kertoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Sanna Poikonen Pihlajalinnasta.

Poikosen mukaan erityistä huomiota kannattaa kiinnittää uusiin luomiin, sillä nykytietämyksen mukaan vain 20 prosenttia melanoomasta kehittyy aiempaan pigmenttiluomeen. Kaikki tummanpuhuvat luomet eivät kuitenkaan ole hänen mukaansa vaarallisia, sillä varsin yleinen ihomuutos on rasvaluomi eli vanhuudenluomi. Se on hyvänlaatuinen, vaikka kasvaakin nopeasti esimerkiksi yläkehon tai selän alueelle.