THL: Influenssa voi olla vaarallinen – rokote on paras suoja

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Influenssaan ja sen aiheuttamiin komplikaatioihin kuolee vuosittain Suomessa eri lähteiden mukaan 500–2.000 ihmistä. Influenssan oireet ovat hyvin samankaltaiset kuin flunssan eli nuhakuumeen. Influenssassa erityisesti kuume ja lihassäryt ovat keskimäärin ankarammat ja se voi olla vaarallinen riskiryhmiin kuuluville.

THL suosittelee influenssarokotusta kaikille, joilla on lähikontakti vakavalle influenssalle alttiiseen. Osa heistä saa rokotteen maksutta ja osa ei. Asetuksen mukaan kansallisen rokotusohjelman maksuttoman influenssarokotteen voi antaa ihmiselle, joka on toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen tai on toistuvasti läheisessä kontaktissa sellaisen vakavalle influenssalle alttiin ihmisen kanssa, jota ei voida suojata influenssarokotteella.

THL suosittaa vapaaehtoisten influenssarokotusten ajoittamista marras-joulukuulle. Rokotesuojan syntyminen vie kaksi viikkoa rokotteen pistämisestä. Suuri osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti rokotetulla yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa. Kansallisen rokotusohjelman kausi-influenssarokotteita on käytetty Suomessa jo 50 vuoden ajan. Kausi-influenssarokotteissa ei ole tehosteainetta.