IS: RS-virusepidemia levinnyt Suomeen – aiheuttaa hengitysoireita lapsille

Terveys · Tim Isokivi

Hengitysoireita aiheuttava RS-virus on levinnyt jo joidenkin viikkojen ajan Ruotsissa ja Norjassa. Nyt erityisesti pienten lasten keskuudessa leviävän taudin on varoitettu Ilta-Sanomien mukaan levinneen myös Suomeen.

HUSin infektiolääkäri Tea Niminen kertoo Husin alueella olevan tällä hetkellä noin kymmenen RS-virukseen sairastunutta lasta. Vielä viikko sitten luku oli viisi. Suurin osa potilaista on alle puolivuotiaita.

Hengitystieinfektiota aiheuttava RS-virus eli respiratory syncytial virus voi aiheuttaa pienille lapsille hengitysvaikeuksina ilmenevän alahengitystieinfektion. Isommat lapset ja aikuiset sairastavat sen tyypillisesti flunssana. Nieminen kuvaileekin RS-viruksen vaikuttavan kohderyhmänsä suhteen ikään kuin käänteinen koronavirus, sillä korona puolestaan iskee vakavimmin ikääntyneeseen väestöön.

Niemisen mukaan RS-epidemia on Ruotsissa alkanut normaalia aikaisemmin ja iskenyt rajussa mittakaavassa. Se huolestuttaa myös suomalaisia terveydenalan työntekijöitä, sillä RS-virus saattaa kuormittaa lasten sairaalan toimintaa. Nieminen uskoo epidemiapiikin ajoittumaan marraskuun loppupuolelle tai joulukuun alkuun.