Päiväretkikohde kutsuu jäälle hiihtämään – Lappeenrannassa oleva saari on osa Salpalinjaa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Salpalinja on Suomen suurin rakennustyömaa ja sen toteuttaminen aloitettiin talvisodan jälkeen. Kyseessä on Suomen itärajalla Virolahdelta Savukoskelle kulkeva puolustuslinja. Nykyään se toimii matkailunähtävyytenä ja retkeilykohteena. Lappeenrannan kaupunki rakentaa laavun Naurissaaren länsirannalle.

Se on tarkoitettu hiihtähille ja Salpalinjaan tutustuville retkeilijöille. Naurissaari sijaitsee Pien-Saimaalla Tyysterniemen kärjessä. Laavu palvelee erityisesti hiihtäjiä ja jäällä liikkujia jakaen käyttöpainetta Ruohosaaren ja Karhusaaren kävijöiden kesken. Kaupungin ylläpitämä jäälatu kulkee saaren etelä-, pohjois- ja länsipuolelta. Laavu on myös oiva pysähdyspaikka melojille ja pienveneilijöille.

Naurissaari on kaunis luonnontilainen saari, jossa on useita Salpalinjan taisteluhautoja, korsuja ja ampuma-asemia. Saarta kiertää kevyt polkuverkosto ja se on hauska melonta- ja pienvenekohde. Laavulla ei ole säännöllistä polttopuuhuoltoa, vaan retkeilijöiden odotetaan käyttävän omia puitaan. Talvisaikaan saareen toimitetaan mahdollisuuksien mukaan rankoja, joista käyttäjät voivat sahata puita tulentekoa varten.