Hypo: Suomalaisnuoret muuttavat omilleen nuorempana kuin aikaisemmin

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomalaiset nuoret ovat etenkin korona-aikana alkaneet muuttaa omilleen aikaisemmin kuin koskaan ennen. Tämä käy ilmi Hypon tuoreesta asuntomarkkinatutkimuksesta.

Suomalaisista 20-29 -vuotiaista asui viime vuoden lopussa vanhempiensa luona vain 15 prosenttia. Nuorten itsenäistyminen vaikuttaa Hypon mukaan helpottuneen korona-aikana. Taustalla on esimerkiksi vähentynyt kilpailu yliopistokaupunkien vuokra-asunnoista Airbnb-markkinoiden murenemisen vuoksi.

– Pitkäaikaisempi syy on se, että kasvukaupunkeihin on valmistunut enemmän asuntoja kuin kertaakaan vuodesta 1995 alkaneen tilastohistorian aikana. Tarjonnan lisäys auttaa selvästi, sillä vuokrien nousu on rauhoittunut ja hintakehitys on jäänyt selvästi maltillisemmaksi kuin muissa Pohjoismaissa, kertoo Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Hypon Asuntomarkkinakatsauksessa puhutaan niin kutsutusta Wolt-ilmiöstä. Siinä kalliiden arvoasuntojen kysyntä kasvaa ja samalla vuokrakotien tarve lisääntyy kasvukeskusten liepeillä vilkkaiden liikennyhteyksien varsilla.