Ajokeli voi muuttua lumen vuoksi erittäin huonoksi: ”Pahin skenaario on toteutumassa”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomalaisia on varoitettu viikonlopun aikana heikkenevistä ajokeleistä. Maan eteläosiin on saapunassa pakkasia ja lumipyryjä, ja lumisateet voivat kestää jopa useita vuorokausia. Talven ennustetaankin saapuvan koko maahan kertarytinällä. Mikäli olet ajamassa tänään sunnuntaina pitkää matkaa, kannattaa siihen varata reilusti aikaa.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että lumisateiden pahin skenaario on toteutumassa: Suomenlahden rannikolla ja muuallakin eteläisessä Suomessa on odotettavissa voimakasta itätuulta, sankkaa lumisadetta ja hyvin hankalaa ajokeliä. Haastava tilanne voi kestää sunnuntaista ensi viikon puoliväliin saakka, varoittaa Markus Mäntykangas Forecan blogissa.

Viikonloppu alkaa pääosin poutaisissa pakkassäissä paikallisia lumisateita lukuunottamatta, joskin ajokeli voi olla huono etelässä liukkauden ja pohjoisessa lumen vuoksi. Sunnuntaina Suomeen ennustetaan nousevan Baltiasta lumipyry. Voimakkaan ja puuskissa myskylukemia saavan itätullen vuoksi etelärannikon lumisateet voivat olla sakeita.

Forecan Markus Mäntykankaan mukaan ajokeli voi muuttua sunnuntaina erittäin huonoksi tuulen pöllyttämän pakkaslumen haitatessa näkyvyyttä. Sää rauhoittuu sunnuntain vastaisena yönä, mutta maanantaina Baltiasta saattaa nouseta edellistäkin sakeampi pyry. Lunta voi kertyä Suomen etelä- ja keskiosaan yli 10 senttiä.