Ruispalat täyttää 30 vuotta – suomalaisten suosikkileipä

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Ruispaloja ostetaan lähes jokaiseen kotiin. Nykyisin artesaanileipien yleistyttyä moni haluaa panostaa kodin voileipiin aiempaa enemmän euroja, mutta ruisleipä paloina on pitänyt suosionsa vuodesta toiseen luottotuotteena. Sitä on aina leipälaatikossa.

Vaasan Ruispalojen juuret ulottuvat vuoteen 1983, kun silloinen Turun leipomo toi alueen kauppoihin pieniä revittyjä leipiä. Niiden pohjalta syntyi idea suorakaiteen muotoisesta ja käteen sopivasta ruispalaleivästä, jollaista ei Suomessa oltu aikaisemmin nähty. Uutuus meni aluksi hyvin kaupaksi Turussa, ja pikkuhiljaa vastaavan valmistus laajeni muihin Vaasan leipomoihin. Valtakunnallinen menestystuote Vaasan Ruispaloista tuli vuonna 1991, kun niitä alettiin valmistamaan koko maassa.

– Alussa Rovaniemen Ruispalat maistuivat kyllä erilaiselle kuin Espoon Ruispalat. Teimme todella paljon kehitystyötä, jotta saimme leivän valmistuksen yhtenäistettyä niin, että maku ja laatu olivat kaikkialla samanlaiset, kertoo Lantmännen Unibake tuoreleipäliiketoiminta-alueen tuotekehityspäällikkö Maija Kauppi.

Ruispalojen resepti on sittemmin pysynyt samana. Yksi tärkeä virstanpylväs tapahtui vuonna 2016, jolloin Vaasan Ruispalat sitoutui 100-prosenttiseen kotimaiseen rukiiseen. Vaasan Ruispalat pukeutuvatkin nykyisin itsenäisyyspäivän kunniaksi Suomen lipun väreihin.