7 500 suomalaista opiskelijaa uhkaa joutua ulosottoon – tarkista heti maksujen tilanne

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Syyslukukauden korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu piti maksaa viimeistään 30. syyskuuta 2021. Maksamattomat maksut siirretään ulosottoon joulukuun puolivälissä. Ulosottoon on menossa 7.500 maksua.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluihin oikeutetut ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle jokaiselta lukukaudelta. Kela ei lähetä maksusta erillistä laskua, vaan maksu täytyy muistaa maksaa itse. Kela on lähettänyt syksyn aikana opiskelijoille muistutuslaskun maksamattomista laskuista. Nyt osan maksut ovat menossa ulosottoon, ja tästä voi seurata koko elämää merkittävästi hankaloittava maksuhäiriömerkintä.

– Jos opiskelija ei ole maksanut terveydenhoitomaksua maksumuistutuksen jälkeenkään eikä maksua ole voitu kuitata eli vähentää joulukuun opintorahasta, maksu siirretään ulosottoon. Kelan tämänhetkisten tietojen mukaan ulosottoon on menossa 7.500 maksua, Kela tiedottaa.

Välttääkseen ulosoton opiskelijan pitää maksaa maksu heti maksumuistutuksessa olevilla tiedoilla. Jos kotiin postitettu maksumuistutus ei ole tallessa, opiskelija löytää maksutiedot verkosta OmaKelasta. Jos opiskelija ei ole maksanut terveydenhoitomaksua, maksu näkyy OmaKelassa kohdassa Perinnät. Jos maksu on maksettu, asiakkaan omissa tiedoissa ei näy perittäviä maksuja. Opiskelija voi myös tarkistaa omasta verkkopankistaan, onko maksu maksettu. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on 35,80 euroa lukukaudessa vuonna 2022.