Helsingin kaupunki haluaa kieltää kaikki tapahtumat kolmeksi viikoksi: ”Hallituksen toimet riittämättömiä”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Hallitus on antanut paikallisille viranomaisille enemmän valtaa rajoitustoimien laatimisessa. Suomessa on suositeltu, että korkeakoulut siirtyvät etäopetukseen, aikuisten harrastustoiminta keskeytetään, ravintoloiden aukioloaikoja supistetaan ja tapahtumia järjestetään ainoastaan silloin, kun katsojilla on numeroidut istumapaikat. Helsingin kaupunki moittii ratkaisua.

– Maan hallitus linjasi eilisissä neuvotteluissaan uusista rajoitustoimista heikentyneen koronatilanteen vuoksi. Samalla hallitus siirsi vastuuta tiukimpien rajoitusten osalta alueellisten toimijoiden tehtäväksi nimeämättä kuitenkaan suoraan mitä toimia tulisi tehdä, pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä arvostelee.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee Etelä-Suomen aluehallintovirastolle sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien kieltämistä pääkaupunkiseudun alueella kokonaan. Ryhmä suosittelee, että sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet kielletään kolmen viikon ajaksi 28.12.2021 alkaen.

Koronakoordinaatioryhmän mukaan sellaiset rajoitukset, jotka koskettavat yhteiskuntaa hyvin laajasti ja muistuttavat osin jopa sulkutilan kaltaista tilaa, tulisi linjata ensisijaisesti kansallisella tasolla. Ryhmä painottaa, että valtion tulee varautua myös kulttuuri- ja tapahtuma-alan tukemiseen rajoitusten aiheuttamien taloudellisten menetysten vuoksi.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän jäsenet ovat: Helsingistä pormestari Juhana Vartiainen pormestari, kansliapäällikkö Sami Sarvilinna, sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen, koronavalmistelun yhteyspäällikkö Hanna Laine ja erityisavustaja Teresa Salminen. Espoosta ovat mukana kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja perusturvajohtaja Sanna Svahn. Vantaan kaupunkia edustavat kaupunginjohtaja Ritva Viljanen ja sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

HUS:sta mukana ovat vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi ja vs johtajaylilääkäri Jari Petäjä. Aluehallintoviraston edustajina pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmästä ovat ylijohtaja Merja Ekqvist, oikeusturva ja luvat -vastuualueen ylijohtaja Kristiina Poikajärvi ja ylitarkastaja Oona Mölsä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta mukana ovat johtaja Mika Salminen, tutkimusprofessori Hannu Kiviranta ja yksikön päällikkö Otto Helve.