Suomessa kehitettiin uudenlainen viskilasi – muoto tuo aromit esille

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa on kehitelty uudenlainen viskilasi. Savu-lasin muoto muistuttaa tiimalasia, minkä pitäisi ehkäistä etanolin turruttavaa vaikutusta viskin tuoksussa. Tämän kuvaillaan puolestaan mahdollistavan optimaalisen aromikokemuksen.

Lasin keksijä Jari Tuominen kertoo tiedotteessa Savun tarinan alkaneen viskin maistelun äärellä juhannuksena 2019. Keskustelu oli kääntynyt viskiharrastajille tuttuun ongelmaan etanolin polttavasta vaikutuksesta nenästä. Kemistinä kymmenien vuosien ajan työskennellyt Tuominen alkoi kehitellä ongelman ehkäisevää lasia yhteistyössä lasitaiteilija Kari Alakosken sekä Helsinkin ja Turun yliopistojen kanssa.

Lasin kaula rajoittaa etanolin nousua nenään. Yläsosassa olevat hyllyt jäljittelevät viskin tislausporosessia, ja etanoli haihtuu hyllyillä olevasta pienestä viskimäärästä nopeasti pois. Tällä tavoin viskin nautiskelija pääsee haistelemaan juoman aromeja vapaasti.

Savu-lasia o myyty useampi tuhat kappaletta pääosin Suomessa. Tavoitteena on pyrkiä kansainvälisille markkinoille, ja lasia valmistava Noble Glass Oy onkin jo saanut keksinnölle patentit Pohjois-Amerikassa, EU:ssa, Japanissa ja Kiinassa.