Turkki vaihtaa englanninkielistä nimeään – taustalla yllättävä syy

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Turkin tasavallan englanninkielinen nimi on ollut tähän saakka Turkey. Nyt asiaan on kuitenkin tulossa muutos, sillä maa on vaihtamassa nimensä muotoon Türkiye.

Turkki tulee rekisteröimään uuden virallisen englanninkielisen nimen Yhdistyneille kansakunnille tulevien viikkojen aikana. Maan nimi on Middle East Eye -uutissivuston mukaan muutettu Türkiye-muotoon jo maan suurlähetystössä ja muissa valtion virastoissa.

Nimenmuutoksen taustalla on jokseenkin yllättävä syy. Englanninkielen Turkey-sana tarkoittaa paitsi Turkkia, myös kalkkunaa. Sitä käytetään myös synonyyminä tyhmälle ihmiselle tai jonkin asian tekemiselle huonosti.

Ongelmia nimenmuutoksessa saattaa aiheuttaa ü-kirjaimen esiintyminen uudessa nimessä. Kyseistä kirjainta ei nimittäin ole mukana latinalaisissa aakkosissa. YK on vahvistanut Turkin olleen yhteydessä järjestöön nimen vaihtamisen tiimoilta.