Viihde-elektroniikan myynti romahti viime vuonna – myös puhelimia myytiin vähemmän

Digi · Tim Isokivi

Kodin elektroniikan kauppa vilkaistui vuonna 2021 lähes jokaisella osa-alueella, mutta viihde-elektroniikassa myynti oli heikompaa. Viihde-elektroniikan myynissä tapahtui näkyvä notkahdus ensimmäiseen koronavuoteen verrattuna. Tämä käy ilmi GfK:n ja Elektroniikan Tukkukauppiaiden tilastoista.

Viihde-elektroniikan myynti väheni vuonna 2021 10,6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Myynti laski lähes kaikissa tuoteryhmissä, ja esimerkikiksi televisioiden tapauksessa kasvua nähtiin vain suurimmissa yli 75 tuuman ruuduissa. Äänentoistolaitteissa myyntiä nostivat soundbar-kaiuttimet ja etätyökuulokkeet.

Matkapuhelimien myynti laski kappalemäärissä 4,2 prosenttia, mutta keskihinnan nousu piti kaupan arvon lähes vuoden 2020 tasolla. Tietotekniikan myynnin hienoiseen kasvuun vaikuttivat pöytäkoneiden ja pelikoneiden kasvanut suosio. Vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä kodintekniikan kaupan arvo laski kaikissa tuoteryhmissä isoja kodinkoneita lukuunottamatta.