Tykkylumi aiheuttaa nyt harmia – voi johtaa sähkökatkoksiin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Runsaiden ja pitkään jatkuvien lumisateiden yhteydessä syntyy usein sähkökatkoksia. Katkosten taustalla saattaa olla talvisin varsin yleinen ilmiö, joka tunnetaan nimellä tykkylumi.

Tykkylumi syntyy sääpalvelu Forecan mukaan silloin, kun suuri lumikuorma takertuu puiden latvoihin tai oksiin taivuttaen niitä. Tykkylumelle säännölliset olosuhteet ovat lämpötilan ollessa nollan ja 0,5 lämpöasteen välillä ja toisinaan hieman pakkasen puolella. Jos puun oksat ovat olleet jo valmiiksi märkiä, voi lunta ikään kuin liimaantua kiinni puun eri kohtiin sään pakastuessa ja sateen muuttuessa lumeksi.

Lumikuorman lisääntyessä puiden oksat ja latvusto alkavat taipua. Mikäli tielle osuu sähköjohtoja, voivat ne vahingottua saaden aikaan häiriöitä sähkönjakelussa. Tykkylumikuormat voivat myös ihmisten päälle pudotessaan aiheuttaa vakaviakin henkilövahinkoja.