Kunto-ohjaaja kuoli kofeiinin yliannostukseen – määrä vastasi 200 kahvikuppia

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Kunto-ohjaajana työskennellyt brittiläinen mies on kuollut kofeiinin yliannostukseen. 29-vuotiaan Tom Mansfieldin jauheen muodossa ottaman kofeiinimäärän kerrotaan vastanneen jopa 200 kahvikupillista.

Tom Mansfieldin epäillään käyttäneen kofeiinia suorituskyvyn lisääjänä. Hän oli ostanut 100g pakkauksen urheiluravinneyrityksen valmistamaa kofeiinijauhetta, jonka päivittäinen suositusannos on 60-300 milligrammaa. BBC:n mukaan Mansfield ei ollut ilmeisesti tienyt käyttämänsä vaa’an minimipainon olleen kaksi grammaa, ja hän päätyi ottamaan kofeiinia huomattavasti yli suositellun määrän.

Tammikuun alussa menehtyneen Mansfieldin kerrotaan valitelleen vähän ennen kuolemaansa sydämensä lyöntitiheyden kiihtyneen. Ensihoitajien elvytys-yrityksistä huolimatta mies menehtyi sairaalassa. Hänen veren kofeiinipitoisuudeksi mitattiin 392 milligrammaa litraa kohti.

Kuntosaliharrastajat käyttävät kofeiinia toisinaan suorituskyvyn lisääjänä, sillä sen pitäisi tehostaa rasvan polttamista. Asiantuntijat ovat kuitenkin varoittaneet kofeiinijauheen käytössä piilevän suositellun annoksen ylittämisen riski.