Instagramin käyttö estettiin Venäjällä

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Venäjän viranomaiset ovat toteuttaneet taannoisen Instagramiin liittyvän uhkauksensa. Somepalveluun pääsy estettiin maassa 14. maaliskuuta alkaen. Instagramin johtaja Adam Mosser kertoi kiellon tarkoittavan sitä, että noin 80 miljoonaa vänäläiskäyttäjää ei pääse somepalveluun.

Instagramin estäminen vaikuttaa erityisesti venäläisiin somevaikuttajien elantoon. The Verge -sivuston mukaan osa heistä kehotti seuraajiaan lataamaan VPN-palveluja kiellon kiertämiseksi. Venäjän viranomaisten mukaan Instagram-kiellon taustalla on somepalvelun emoyhtiö Metan taannoinen päätös. Meta salli poikkeuksellisesti joissain maissa venäläisiin sotilaisiin kohdistuvaan väkivaltaan kannustamisen Ukrainan sodan seurauksena.

Instagram on kuitenkin tarjonnut myös venäläisille sodan vastustajille alustan mielipiteidensä julki tuomiselle. Instagramin venäläiskäyttäjät saivat varoituksen palvelun estämisestä 48 tuntia ennen sen voimaan astumista. Venäjän viranomaiset ovat jo aikaisemmin estäneet esimerkiksi Facebookin ja Twitterin käytön maassa.