Koivuallergikoille hyviä uutisia – kukinnan odotetaan jäävän vähäiseksi

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Viime vuoden kevät oli koivuallergikoille tuskallista aikaa, mutta tänä vuonna tilanne saattaa olla aivan toinen. Luonnonvarakeskus Luken mukaan koivu tulee kukkimaan tänä vuonna todennäköisesti heikosti, mikä tietäisi allergikoille kepeää kevättä.

Koivun hedekukintoja on tänä vuonna vain viidesoa viime vuoden määrästä. Koivun siitepölyä saattaa kuitenkin kulkeutua Suomeen eteläpuoleisten ilmavirtausten mukana jo huhtikuussa muutamaa viikkoa ennen kotimaisten koivujen kukintoa.

Koivun kukinnan voimakkuus vaihtelee sykleittäin. Hyvää kukintavuotta seuraa yleensä yksi tai kaksi heikompaa vuotta. Koivuallergikkojen kannattaakin siis jo varautua runsaasti vuotavaan nenään ja muihin allergiaoireisiin keväällä 2023 tai viimeistään 2024.

Koivun lisäksi myös kuusen ja männyn ennustetaan kukkivan koko maassa keskimääräistä heikommin. Luken mukaan puilla on näin ollen enemmän voimavaroja kasvuun, mikä voi näkyä etenkin kuusen tapauksessa.