Miksi lumi ei sula 10 asteen lämmössä? Asiantuntija paljasti syyn

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa on päästy nauttimaan keväisistä ilmoista lämpötilojen kohotessa reilusti plussan puolelle. Keväisistä säistä huolimatta lumihanget sulavat monissa paikoissa varsin hitaasti.

Lumen hitaan sulamisnopeuden syynä ei ole ainoastaan lumen runsas määrä. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle kertoo Ilta-Sanomille taustalla olevan kastepistelämpötilanan tunnettu fysikaalinen ilmiö.

– Lumipeitteen päällä on haihtumista runsaasti ja haihtuminen kuluttaa energiaa, jolloin pinta ei pääse kovinkaan lämpimäksi. Pinta pysyy aika kylmänä, vaikka ilma on lämmintä, Saarikalle kuvailee.

Lumen sulamista hidastavat myös yöpakkaset. Lumi sulaa vähitellen päivällä, mutta öisin sulanut vesi jäätyy uudelleen. Lumen päälle voi muodostua uudelleen jäätyneen veden vuoksi kova kuori, joka vuorostaan hidastaa sulamista.

– Sulaminen on hyvin hidasta, koska päivällä lumet sulavat vain muutaman tunnin ajan, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso kertoo Helsingin Sanomille.