Huumeiden viljely kiellettiin Afganistanissa – heroiini uhkaa loppua koko maailmasta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

YK:n huumevalvontajärjestö UNODC on raportoinut Afganistanin tuottavan 85 prosenttia koko maailman oopiumista. Nyt Afganistanissa toimiva Taliban on määrännyt maan oopiumin tuotannon lopetettavaksi kesken sadonkorjuun. Taloiban on kieltänyt myös kaiken muun huumausaineisiin liittyvän toiminnan.

Tämä vaikuttaa merkittävästi maailman heroiinibisnekseen. Viime vuonna Afganistanissa tuotettiin 320 tonnia puhdasta heroiinia, jonka tuotosta Taliban on ottanut osansa toimintaansa rahoittaakseen. Taliban on kieltänyt oopiumin kasvattamisen lisäksi myös muiden huumeiden tuotannon, käytön, kuljettamisen, kaupan, viennin ja tuonnin.

– Afganistanin islamilaisen emiraatin korkeimman johtajan määräyksen mukaan unikon tai oopiumien viljely on ankarasti kielletty. Jos joku rikkoo asetusta, tuhoamme heti maatilan ja kohtelemme lainrikkojia sharia-lain mukaan, Talibanin korkein johtaja Haibatullah Akhundzada sanoi BBC:n mukaan.