Haju voi paljastaa homevaurion – pelkkä koiran havainto ei päde oikeudessa

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut lakiasiaintoimisto Kiinteistölakimies Group muistuttaa, että terve talo ei haise. Maakellarin haju tai muu pistävä haju ovat usein merkkejä talossa olevasta homeongelmasta. Home voi aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä, kurkkukipua tai jopa nenäverenvuotoa. Toisaalta jotkut eivät oireile ollenkaan.

Jos asunnossasi ilmenee erikoisia hajuja tai homekasvustoa, on tilanne selvitettävä pikimmiten. Myös tuhohyönteiset ja terveysoireet voivat olla merkki piilevästä homeesta. Kiinteistölakimies Groupin toimitusjohtaja Henri Alinen on hoitanut satoja homeeseen liittyviä toimeksiantoja.

– Lähtötilanne on usein sellainen, että asukkaat haistavat jotain pistävän tuoksuista tai epäilyttävää asunnossaan. Näissä tapauksissa tulisi ottaa yhteyttä rakennusterveysasiantuntijaan, joka pystyy tutkimaan ongelman lähteen, tekemään rakenneavauksia ja ottamaan materiaalinäytteitä, Alinen kertoo.

Kun alkuselvitys on tehty koulutetun asiantuntijan toimesta ja siihen perustuva raportti on luotettava, oikeuskulut ovat riitatilanteessa yleensä pienemmät ja sovinto saavutetaan helpommin. Useat hometta epäilevät asukkaat tilaavat homekoiran selvittämään mahdollista homevauriota. Kiinteistölakimies suosittelee kuitenkin kääntymään rakennusterveysasiantuntijan puoleen.

– Jos asia riitautuu, homekoiran havaintoihin perustuva raportti ei ole tarpeeksi luotettava todiste sovintoneuvottelussa tai oikeudenkäynnissä. Laboratoriossa analysoitavat näytöt rakenteista ovat aina ensisijaisia, koska laki edellyttää, että kaikki mikrobiologiset olot on tutkittava tietyin varmennetuin menetelmin.