Alkoholijuomien ismotuominen ulkomailta yleistyy – laillista, kätevää ja edullista

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa osa poliittisista puolueista ja virkamiehistä pitää edelleen kaikin keinoin kiinni Alkon monopoliasemassa viinien ja viinojen vähittäiskaupassa. Samaan aikaan yhä useampi suomalainen on ryhtynyt tilaamaan erityisesti viinejä suoraan kotiinsa ulkomaisista verkkokaupoista.

Alkoholituotteiden tilaaminen ulkomailta kotiovelle, niin sanottu ismotuominen, on paitsi laillista myös kätevää ja taloudellisesti järkevää. Ulkomailta tilattaessa valikoima on lähes rajaton ja hinnat yleensä selvästi Alkon hintoja edullisempia.

Kun myyjä hoitaa kuljetuksen tai edes suosittelee kuljetuksen hoitavaa yritystä, on kyseessä etämyynti. Silloin myyjä vastaa verojen maksamisesta ja suomalainen kuluttaja voi keskittyä ottamaan juomat vastaan ja nauttimaan niistä.

Alkoholin ismotuomisen lisääntyessä viranomaiset sosiaali- ja terveysministeriö ja Valvira etunenässä ryhtyivät laittomaan ajojahtiin ulkomaisia myyjiä kohtaan. Valvira teki poliisille tutkintapyyntöjä alkoholijuomien myyjistä, vaikka toiminta ei ole kiellettyä Suomessa. Äskettäin syyttäjä päätti olla nostamatta syytteitä näissä asioissa. Päätös oli merkittävä takaisku ismotuomista vastustaville viranomaisille.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Valvira ovat parhaillaan tukalassa tilanteessa myös siksi, että Euroopan komissio on ottanut niiden toiminnan EU Pilot -käsittelyyn, jossa ratkaistaan onko Suomi rikkonut unionin sääntöjä. Suomen viranomaiset ovat nimittäin valehdelleet jopa tuomioistuimessa etämyynnin juridisesta tilanteesta. Tuotteiden ja palvelujen vapaa liikkuvuus on yksi Euroopan unionin perusperiaatteista, joten Suomi ei voisi kieltää etämyyntiä vaikka haluaisi.