Kasvontunnistustekniikka aiheutti syyttömän pidätyksen – haastoi viranomaiset oikeuteen

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

Kasvontunnistusteknologiaa käytetään jo paljon rikosten selvittämisessä, mutta tekniikassa ilmenee edelleen vakaviakin puutteita. Eräs Yhdysvaltojen Michiganissa asuva mies on nostanut oikeustoimet jouduttuaan taannoin pidätetyksi syyttömänä kasvontunnistuksen vuoksi.

Detroitissa asuva Robert Williams pidätettiin kotinsa pihalla vaimonsa ja tyttärensä edessä myymälävarkaudesta syytettynä. Rikokseen kasvontunnistustekniikalla yhdistetty mies vietti seuraavat 30 tuntia sellissä, jossa hänen täytyi nukkua betonilattialla. Lopulta syytteet kuitenkin hylättiin.

Williamsin nostaman kanteen mukaan kasvojentunnistuksessa käytetty valtontakameran materiaali oli huonosti valaistua, rakeista, eikä myymälävaras katsonut siinä missään vaiheessa suoraan kameraan päin. Detroitin kaupungin ja paikalliset poliisit vastaajiksi nimeävässä kanteessa vaaditaan paitsi vahingonkorvauksia, myös lakiuudistusta joka estäisi kasvontunnistuksen käytön. Detroit Free Press -lehden mukaan Williams uskoo tekniikan huolimattoman käytön johtavan jatkossakin vääriin pidätyksiin.