Psykologi oikeudessa: ”Amber Heard kärsii epävakaasta persoonallisuushäiriöstä”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Näyttelijä Johnny Depp ja hänen entinen vaimonsa Amber Heard ovat osallistuneet korkean profiilin kunnianloukkausoikeudenkäyntiin. Johnny Deppin asianajajat ovat kutsuneet oikeuteen todistajaksi psykologi Shannon Curryn.

Tohtori Shannon Curry todisti tiistaina, että hän uskoo Heardin osoittavan omaavansa psykologisia oireita epävakaasta persoonallisuushäiriöstä ja huomionhakuisesta persoonallisuushäiriöstä. Tästä ovat todisteena muun muassa nainen ylidramaattinen todistajanlausunto, jossa ei ollut psykologin mukaan todellista sisältöä.

Lausunto perustui psykologin mukaan ainostaan siihen, että Heard halusi luoda tietynlaisen vaikutelman ilman tarkkojen yksityiskohtien esittämistä. Curry on työskennellyt usein julkkisasiakkaiden kanssa. Hänen lausuntonsa perustui Deppin asianajajien toimittamiin tapausmateriaaleihin sekä kahteen Heardin kanssa järjestettyyn haastatteluun.

Curryn todistajanlausunnossa pyhimystä esittävän 36-vuotiaan Heardin posttraumaattisen stressihäiriön oireet ovat liioiteltuja ainoastaan siksi, että hän kokee vihamielisen suhteen Deppiin. Heardin väittämä lähisuhdeväkivalta oli noussut epäilyksen alaiseksi jo alkumetreillä, kun LAPD:n poliisi Melissa Saenz ei kertomansa mukaan tunnistanut näyttelijätärtä perheväkivallan uhriksi, kun hänet kutsuttiin pariskunnan kotiin vuonna 2016.

Ihmisillä, joilla on epävakaa persoonallisuushäiriö, on heikentynyt kyky rationaalisesti tasapainottaa tunteitaan. Tästä syystä BPD-potilaat ovat yleensä impulsiivisempia, piittaamattomia ja epävarmoja, ja heillä on siten vaikeuksia ylläpitää läheisiä ihmissuhteita.

Epävakaasta persoonallisuushäiriöstä kärsivät joutuvat kamppailemaan usein päihteiden väärinkäytön kanssa ja ovat alttiita vihanpurkauksiin, itsensä vahingoittamiseen ja itsemurhilla uhkaamiseen. Vastaavasti niillä, joilla on huomionhakuinen persoonallisuushäiriö, on taipumus dramaattiseen toimintaan samalla, kun he käyttäytyvät todella huomionhakuisesti.

Näyttelijä Amber Heard on syyttänyt julkisesti ja oikeusteitse Johnny Deppiä pahoinpitelystä. Depp on puolestaan väittänyt, että tilanne on ollut päinvastainen ja hän haluaa puhdistaa maineensa.