Turku poistaa Leninin patsaan katukuvasta – herättää liikaa tunteita

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Venäläinen radikaalin sosialismin kannattaja ja vallankumouksellisen bolševikkipuolueen perustaja Vladimir Iljitš Leninin patsas on päätetty poistaa Turun Aurakadun yläpäästä Puolalanmäellä. Lenin tuli tunnetuksi muun muassa miehenä, joka asui pitkiä aikoja Suomessa jouduttuaan karkoitetuksi Venäjältä. Hän oli myöhemmin myös se henkilö, joka tunnusti Suomen itsenäisyyden vuonna 1917.

Nyt Ukrainan tilanteen vuoksi Turku poistaa Leninin rintakuvan pois kaupunkinsa katunäkymästä, koska se aiheuttaa liikaa mielipiteitä. Ehkäpä veistoksen poistamisen sijaan voisi olla paikallaan valistaa ihmisiä siitä, kuinka Lenin on liittynyt Suomen historiaan ja miten entisaikojen julmuuksia tai tämän hetken tapahtumia ei saada poistettua sillä, että yritetään piilottaa tilanteesta muistuttavat taideteokset.

– Rintakuva ei sinänsä ole uhka kellekään, vaan kaupunkimme historian yksi ilmentymä, jota ei ole syytä pyyhkiä pois. Leninin muistomerkki kuvaa kuitenkin nykypäivänä ihmiskunnan historian yhtä epädemokraattista ja traagista vaihetta, joka ideologialtaan ei ole Turun kaupungin arvoperustan ja kaupunkistrategian eteenpäin katsovan, uusiutumiskykyisen ja ihmisten tasa-arvoisia oikeuksia korostavan hengen mukainen, pormestari Minna Arve sanoo.

Rintakuvan on tehnyt venäläinen kuvanveistäjä, akateemikko Mihail Anikusin ja se on Leningradin kaupungin lahja Turulle vuodelta 1977. Pronssiveistokseen liittyy erillinen Tauno Torpon vuonna 1964 suunnittelema muistolaatta Leninin asumisesta viereisessä talossa vuonna 1907. Muistomerkki ja laatta viedään museon varastoon.