Tiesitkö? Tätä tarkoittaa Joustenmerkitty hotelli – muutakin kuin energiatehokas

Matkailu · Terhi Piiroinen

Joutsenmerkittyjen hotellien rimaa on nostettu. Uudistetuissa kriteereissä on tiukennetty energiakulutuksen raja-arvoa ja korostettu ympäristömerkittyjen hankintojen osuutta. Joutsemerkki on myönnetty yli 400 hotellille tai majoituspalvelulle Pohjoismaissa.

Joutsenmerkki kertoo muun muassa energiatehokkuudesta, jätteiden ja ruokahävikin ehkäisystä sekä ympäristömerkittyjen puhdistusaineiden ja paperituotteiden käytöstä. Ilmasto ja kiertotalous ovat keskeisessä asemassa. Pohjoismaiden virallisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin kriteerejä tarkastellaan säännöllisesti.

– Energiankulutusta ja hiilidioksidipäästöjä vähennetään entisestään– Lämmityksessä ei sallita fossiilisia polttoaineita– Vedenkulutuksen raja-arvo on aiempaa tiukempi– Ruokahävikkiä torjuvia toimenpiteitä tehostetaan– Hotellien ravintolapalveluilta edellytetään runsaasti kasvisvaihtoehtoja sekä aiempaa enemmän luomutuotteita. Paikallisesti tuotettuja raaka-aineita suositaan ja uhanalaisia kala- ja äyriäislajeja vältetään.– Kaikkien paperituotteiden sekä siivoukseen ja astianpesuun käytettävien kemikaalien tulee olla ympäristömerkittyjä.– Hotellin ulkoalueilla on huomioitava luonnon monimuotoisuus: kemiallisia rikkaruohomyrkkyjä ei sallita ja vieraslajit on poistettava.