Puukiipeilyn SM-kilpailuissa mitataan tekniikkaa ja nopeutta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Olemme suomalaisina tottuneet eriskummallisiin kilpailuihin, kuten eukonkantoon, ilmakitaran soittamiseen, hevineulontaan, saappaan heittoon ja muurahaispesässä istumiseen. Ensi viikonloppuna kilpaillaan puuhun kiipeämisessä. Kilpailijoiden tulee selvittää puihin rakennettuja tehtäviä mahdollisimman nopeasti.

Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry järjestää tulevana viikonloppuna 20.-21. toukokuuta puukiipeilyn suomenmestaruuskilpailut Lahdessa Mukkulan kartanon puistossa. Arboristit eli puunhoitajat kilpailevat naisten, miesten sekä opiskelijoiden sarjoissa. Perjantain karsintakilpailussa mitataan erillisissä tehtävissä tekniikkaa ja nopeutta. Lauantain finaalissa kilpailijoilla on edessään yksi laaja tehtäväkokonaisuus.

Kisoihin osallistuu 25 arboristia ja arboristiopiskelijaa. Voittajat saavat oikeuden osallistua puukiipeilyn EM- ja MM-kisoihin. Puukiipeilyllä on pitkät perinteet Euroopassa ja Yhdysvalloissa, joissa kilpailuja on järjestetty jo neljän vuosikymmenen ajan.

Suomessa on tällä hetkellä hiukan vajaa 300 arboristitutkinnon suorittanutta puunhoitajaa. Arboristit työskentelevät kaikissa puiden elinkaareen liittyvissä tehtävissä aina suunnittelusta istutukseen, leikkuisiin, tuentoihin ja poistoihin asti. Arboristit tekevät myös puiden kuntoarvioita ja toimivat asiantuntijoina puuston arvon määrittämisessä. Kiipeily-, hoito- ja poistotekniikoiden lisäksi ensiarvoisen tärkeää arboristille on puun biologian tuntemus ja puihin kietoutuvan ympäristön monimuotoisuuden ymmärtäminen.