Grillattu salaatti on herkullista – tässä mainio resepti

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Salaatti on monipuolinen raaka-aine, sillä sitä voi tarjota aterian lisukkeena tai siitä voi valmistaa kokonaisen aterian lisäämällä siihen muita kasviksia, perunaa tai pastaa sekä juustoa, kalaa, lihaa, papuja tai muita kasviproteiineja. Salaattia voi nauttia kylmänä tai kuumana.

– Salaatit ovat myös kevyttä syötävää, sillä sadassa grammassa salaattia on vain 20 kaloria. Perinteisissä vihreissä lehtisalaateissa on niukasti tärkeitä ravintoaineita, mutta sen takia niitä ei kannatta jättää syömättä. Perussalaatin ravintoarvoa voi parantaa täydentämällä sitä esimerkiksi tomaatilla, paprikalla, omenalla tai pinaatilla, ohjeistaa järjestöpäällikkö Helena Velin Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:stä.

Lehti- ja keräsalaatit ovat lajikkeista miedoimman makuisia, minkä vuoksi ne ovat hyvä pohja erilaisille salaateille. Sikuri- ja punasalaatit sekä rucola ovat voimakkaampia, jopa aavistuksen kitkeriä, ja ne sopivatkin miedompien salaattien sekaan antamaan makua. Tutuinta on käyttää salaatteja kylmänä, mutta monet salaattilajikkeet sopivat myös lämpimiin ruokiin. Salaattia voi vaikka grillata.

– Ota kiinteäkeräiseen, halkaistuun tai lohkottuun salaattiin nopeasti väriä kuumalla grillillä. Näin saat uutta makua tuttuun raaka-aineeseen, vinkkaa Helena Velin.

Grillattu salaatti4 annosta50 g saksanpähkinöitä tai cashewpähkinöitä500 g parsaa200 g grillijuustoa2 kpl sydänsalaattia tai 2–4 kpl pak choi -salaattiarypsiöljyäsuolaa, mustapippuria myllystälehtipersiljaa

Sitruunakastike0,5 dl sitruunamehua1 dl rypsiöljyä2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa0,5 rkl sokeriamustapippuria myllystä

Sekoita kastikkeen ainekset.Paahda pähkinät sekoitellen paistinpannulla. Varo polttamasta. Kaada lautaselle jäähtymään. Kuori parsat tarvittaessa, leikkaa tyven kuiva osa pois. Huuhdo parsat. Leikkaa juusto viipaleiksi.

Huuhdo ja kuivaa salaatit. Leikkaa pitkittäin puoliksi. Sivele pintaan vähän öljyä. Ripottele päälle hieman suolaa ja pyöräytä myllystä pippuria.Keitä parsat suolalla ja ripauksella sokeria maustetussa vedessä 3–6 minuuttia. Jos grillissä on tilaa, voit myös grillata ne tai ottaa väriä pintaan grillissä keittämisen jälkeen. Voitele parsat öljyllä ennen grillausta. Pidä lämpimänä.

Grillaa juusto ja salaatit kummaltakin puolelta, kunnes saat väriä pintaan. Katkaise parsat kahteen tai kolmeen osaan ja kokoa aineksista annossalaatit lautasille. Lisää salaattiannosten päälle lehtipersiljaa ja tarjoa kastikkeen kanssa esimerkiksi alkupalaksi. Lisäkkeeksi sopii patonki.

Grillattu salaatti_vaaka_Kati Laszka-0284.jpg