Viime hetken vinkit valmistujaisiin – panosta näihin kalatarjoiluihin

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Viikonloppuna vietetään valmistujaisia. Kala kuuluu juhlapöytään ja vaihtoehtoja on useita. Aina ei tarvitse valmistaa voileipäkakkua, vaan toisinaan riittää pöytään valmiina tehdyt silli- ja lohivoileivät.

Helpoimpia tarjoiltavia ovat graavit ja kylmäsavuviipaleet, jotka voi yksinkertaisimmillaan nostaa tarjolle sellaisinaan. Ruisnappien päälle voi levittää hieman smetanaa, lusikoida päälle pieni keko mätiä ja viimeistellä punasipulihakkeella. Ruisnappien kanssa tarjottaksi sopii myös lohitahna, jossa savustettu kala haarukoidaan levitteeksi.

Kalapiirakan voi tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi, joten itse juhlapäivänä ei sen tekemiseen mene aikaa. Oikaise käyttämällä valmista pakastetaikinaa. Jos tuntuu siltä, että perinteiset cocktailpalat eivät ole sinun juttusi, laita tarjolle cevicheä ja tortillalastuja.

– Kirjolohicevichessä kala raakakypsytetään sitrushedelmien mehulla. Kuutioi kala pieniksi paloiksi ja sekoita sen joukkoon lime- tai sitruunamehua. Kuutioi joukkoon esimerkiksi kurkkua, tomaattia, jalapenoa, punasipulia, mausta tuorella korianterilla ja anna makujen syventyä jääkaapissa ennen tarjoilua, Pro Kala ry vinkkaa.