Selvitys: Tässä on kaikkien aikojen vihatuin kouluruoka Suomessa

Ruoka · Tim Isokivi

Suomessa on saatu nauttia vuosikymmenten ajan maksuttomasta kouluruoasta. Jokaisella meistä on kuitenkin omat inhokkinsa koulussa tarjoiltavista aterioista. Jotkut vähiten mieluisista kouluruoista saattavat kummitella mielessä vielä vuosikymmentenkin jälkeen.

Nyt Unilever Food Solution on selvittänyt kautta aikojen vihatuimmat kouluruoat Suomessa. Ylivoimainen inhokki on koulujen ruokaloiden listoilta 1990-luvulla kadonnut tilliliha. Unileverin kouluruoka-asiantuntija, kokki Sami Lamminahon mukaan perinteinen ruoka on kuitenkin väärinymmärretty.

– Laadukkaasta lihasta oikeaoppisesti valmistettu tilliliha on todella herkullista. Ilmeisesti tilliliha päätyi kouluruokainhokiksi pelkästään väärän valmistustavan vuoksi, mikä sinänsä on sääli, Lamminaho kertoo tiedotteessa.

Toiseksi vihatuimmaksi kouluruokais nousivat veriletut ja kolmmaneksi jauhenmaksapihvit. Lämpimimpiä kouluruokamuistoja syntyi sen sijaan lihapullista, makaronilaatikosta ja uunimakkarasta. Toukokuussa 2022 Bilendin toteuttamaan kyselyyn vastasi 1 000 yli 18-vuotiasta suomalaista, joten nykylasten inhokit ja suosikit eivät tutkimuksesta selvinneet.