Akkujen synnyttämät tulipalot lisääntyneet – yksi syy ylitse muiden

Digi Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Zombiakku viittaa käytöstä poistettuihin akkuihin, jotka heräävät vaarallisesti henkiin. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan zombiakkujen aiheuttamat tulipalot ovat lisääntyneet hälyttävästi. Pelastusviranomaiset ovat rekisteröineet viimeisten kahdeksan kuukauden aikana 12 tapausta.

– Tulipalot ovat tavallisesti lisääntyneet kesää kohti, kun kaappeja tyhjennetään kevätsiivouksissa ja akkuja käsitellään huolimattomasti tai niitä heitetään esimerkiksi sekajätteeseen. Paristot ja akut ehdottomasti kannattaakin siivota nurkista, mutta on tärkeää viedä ne niille tarkoitettuun keräykseen, kertoo Liisa-Marie Stenbäck paristokierrätyksestä.

Tyypillinen vaaratilanne syntyy, kun käytöstä poistettuja akkuja ja paristoja säilytetään kotona kasoissa teippaamatta virtanapoja. Toinen tyypillinen tulipalo tapahtuu jätteiden käsittelylaitoksella väärin hävitettyjen akkujen ja paristojen joutuessa esimerkiksi murskaimeen. Lisäksi esimerkiksi kartongin- ja pahvinkäsittelylaitoksilla tapahtuu jopa viikottain kirjaamattomia tulipalojen alkuja.

Käytöstä poistettujen akkujen ja paristojen virtanavat tulee peittää teipillä. Ne palautetaan lähimpään kierrätyspisteeseen, kuten paristoja ja akkuja myyviin kauppoihin. Isojen litiumakkujen keräyspisteet löytyvät kierrätys.info-palvelusta.