Moottoripyöräkerholaisen elämää: ”Piti valita vankila tai kuolema”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Prosenttijengeiksi kutsutaan perinteisesti rikollisjärjestöjä, jotka edustavat yhtä prosenttia moottoripyöräilijöistä, jotka eivät kunnioita lakia. Yksi prätkäjengien rikolliseen toimintaan mukaan lähteneistä on Jari Eklund. Hänestä on nyt tehty kirja nimeltään Prosenttimies – Bikerin tarina.

Lukio jäi Eklundilta kesken keväällä 1979. Rock’n’roll ja vanhat amerikanraudat hallitsivat nuoren kapinallisen elämää. Pian mukaan hiipi myös prosenttibisnes: pimeä viinakauppa. Vuonna 1995 Jari lähti mukaan moottoripyöräkerhoon, jossa ei oltu lainkuuliaisia. Jengissä pysyminen vaati taistelulajeja ja erilaisia aseita. Ystäviä kuoli ympäriltä. Poliisi iski kerhotiloihin Karhu-ryhmän voimin. Epäluottamus ja petos kytivät omissakin joukoissa.

Loppukesästä 2007 Eklund oli pahassa paikassa: prätkäjengissä eteneminen vaati karua tekoa, josta voisi seurata elinkautinen vankeusrangaistus tai kuolema. Kirjailija Tapani Bagge on koonnut Eklundin tarinan kansien välin. Kirja julkaistiin 7. kesäkuuta.